Mətbəxinizi özünüz necə ölçə bilərsiniz?
Mətbəxin yenilənməsi həmişə məkanın ölçülməsi ilə başlayır. Bu gün sizə ölçməni səvhsiz necə etmək lazım olmasından danışırıq.
Mətbəxin şəklini/eskizini çəkin.
Ölçmələrdə çaşmamaq üçün, öncədən bütün məkanı çəkin və yalnız bunu etdikdən sonra ölçüləri bu eskizə əlavə edin.
Heç bir detalı gözünüzdən qaçırmayın: pəncərələri, qapıları, rozetkaları, divarda olan elektrik açarıları, pəncərə altını, radiatoru, ventilyasiya qutunu, su və kanalizasiya boruları və evinizdə olan digər kommunikasiyaları.
İdeal mətbəx yaradılması prossesində uğurun sirri – maksimal dəqiqlik və detallaşdırmadır.
Ölçmələrdə çaşmamaq üçün, öncədən bütün məkanı çəkin və yalnız bunu etdikdən sonra ölçüləri bu eskizə əlavə edin.
Heç bir detalı gözünüzdən qaçırmayın: pəncərələri, qapıları, rozetkaları, divarda olan elektrik açarıları, pəncərə altını, radiatoru, ventilyasiya qutunu, su və kanalizasiya boruları və evinizdə olan digər kommunikasiyaları.
Ölçmələr edin və onları sxemin üzərinə qeyd edin.
Məkanın ümumi ölçmələrindən başlayın:
• Mətbəxin rahatlıq ilə yerləşməsi üçün hündürlüyü 2-ci dəfə ölçün, yalniz bu dəfə divardan
600 mm məsafə boşluqu ilə (bu, dəzğahlığın üst hissəsinin standart dərinliyidir).
1. Divarın uzunluğunu ölçün
• Divarda mümkün olan əyri yerlərini nəzərə almaq üçün, hər divarın 3 növ ölçməni aparın: yerdən – 150 mm , 850 mm və 2000 mm hündürlükdə.
• Divarların bir-birinə perpendikular vəziyyətdə olmasından əmin olun. Hər tərəfdən 1 metr məsafə saxlayın, alınmış (X) nöqtələrin arasında olan məsafəni ölçün. Bucaq düz (90°) olduqda, bu (X) məsafəsi – 1414 mm-ya bərabər olmalıdır.
(X) 1414 mm-dan çox olduqda, bucaq düz sayilmir, çünki dərəcəsi də 90-dan yüksəkdir.
Divardan ölçülən məkanın uzunluğu,divar boşluğundan 600 mm məsafəsindən ölçülən uzunluqdan (Y) məsafəsində az olacaq.
Yox, əgər (X) 1414 mm azdırsa, bu o deməkdir ki, bucaq – itidir, və onun dərəcəsi 90-dan azdır. Bu halda əksinə, – divardan ölçülən məkanın uzunluğu,divar boşluğundan 600 mm məsafəsindən ölçülən uzunluqdan (Y) məsafəsində daha çox olacaq.
2. Divarlarının hündürlüyünü ölçün
Yerdən tavana qədər maksimum hündürlüyü (H) və yerdən havalandırma qəfəsinə qədər(h) olan məsafəsini ölçün.
• Mətbəxin rahatlıq ilə yerləşməsi üçün hündürlüyü 2-ci dəfə ölçün, yalniz bu dəfə divardan 600 mm məsafə boşluqu ilə (bu, dəzğahlığın üst hissəsinin standart dərinliyidir).
3. Otaqda olan bütün elementləri ölçün və qeyd edin.
– ventilyasiya qutusu və sorucu gözün
– su borusu, kanalizasiya boruları, qaz kolonkasının (əgər varsa)
– pəncərənin, pəncərə altının, qapı üzlüyün , qapının (onların hansı tərəfə açılmasını qeydə alaraq)
– rozetkaların, elektrik açarların
– fartukun (önlüyün) yerləşməsini və enini
– önə çıxan karnizin
Divarların kənarından, yerdən və tavandan yuxarıda verilən bəndlərdə olan həddə qədər məsafələrin ölçülərini qeyd etmək lazımdır.
Sizə gərək ola biləcək əsas olan əlavə ölçülər – ən yaxın küncdən qaz borusuna qeder olan məsafə (D), küncdən – pəncərəyə kimi (E), yerdən – pəncərə altına kimi (h1), mətbəxdə pəncərə altının neçə santı önə gəlməsi məsafəsini qeydə alaraq.
Əsas detalları nəzərə alın.
• Unutmayın ki, şkafların hündürlüyünü və ölçülərini tavana sıx hesablamaq olmaz.
Mətbəxi quraşdırdıqda plankanı asmaq üçün şkafı azca qaldırmaq lazımdır. Həmçinin minimal məsəfə saxlamaq lazımdır. Ən azı 1.5 sm
• Önlüyün hündürlüyü ən azı 52 sm olmalıdır, əks halda mizin üst taxtanın istifadəsi narahat olacaq.
• Şkaf qapılarına və qutulara manə olan hər bir şeyə diqqət yetirin. Önə çıxan pəncərə
altları, borular və radiator qapıları və siymərələri açmağa manə olmamalıdır.
• Mətbəxi sifariş verəndə hansı texnika ilə təchiz olacağını göstərin: quraşdırılan və ya ayırıca dayanan. Əgər texnika artıq alınıbsa, onun ölçüsü və yerləşdiyi yer haqda xəbər vermək lazımdır.